Alicelia Rooms

 
 
ΙΘΑΚΗ - ΙΟΝΙΟ
 
  Χάρτης - Πως θα έρθετε  

Η Ιθάκη είναι νησί του Ιονίου και έχει πρόσβαση με πολλούς τρόπους όπως οδικώς, Ακτοπλοϊκώς... περισσότερα

 
  Photo gallery  

Στην κατηγορία αυτή μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τα ενοικιαζόμενα δωματιά μας
αλλά και φωτογραφίες από όλο το νησί...
περισσότερα

 

   ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

 
διακοπες στην ιθακη
Η Ιθάκη είναι το δεύτερο μικρότερο νησί των Επτανήσων. Η έκτασή του είναι 29 τ.χ. και αποτελείται από 2 χερσονήσους. Το νησί είναι μακρύ και στενό και βρίσκεται 2 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλλονιάς.  
 

Το νησί δεν έχει αεροδρόμιο και έτσι οι περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν στην Ιθάκη με πλοίο από την Κεφαλλονιά. Το ψηλότερο βουνό της Ιθάκης είναι ο Νήριτος (800μ.). Το Βαθύ είναι η πόλη της Ιθάκης από τα ενετικά χρόνια και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια παγκοσμίως.

Η Ιθάκη θεωρείται ότι έχει ονομαστεί από το γιο ενός Κεφαλλονίτη βασιλιά, τον Ιθάκη, ο οποίος εγκαταστάθηκε εδώ και μαζί με τον αδελφό του έχτισε μια πηγή που παρείχε νερό σε ολόκληρο το νησί. Είναι γνωστό ότι στα Μυκηναϊκά χρόνια η Ιθάκη ήταν το κέντρο της Κεφαλλονιάς. Έχουν βρεθεί στην Ιθάκη αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από 4000 - 3000 π.Χ.

Η Ιθάκη, όπως και τα περισσότερα Επτάνησα, έχει περάσει στο παρελθόν σε ξένη κατοχή. Έχει κατακτηθεί από Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Νορμανδούς, Φράγκους, Τούρκος, Βενετούς, Γάλλους και Βρετανούς έως ότου κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1864 για να ενωθεί με την υπόλοιπη Ελλάδα, μαζί με τα υπόλοιπα νησιά του Ιόνιου. Ο καταστρεπτικός σεισμός το 1953 ισοπέδωσε ένα μεγάλο μέρος του νησιού. Επομένως πολλά από τα κτήρια δεν είναι άνω των 50 ετών και τα νέα κτήρια έχουν χτιστεί με αντισεισμικό τρόπο. Η ενετική επιρροή είναι έντονη με το καλύτερο παράδειγμα της την πόλη του νησιού, το Βαθύ

Η Ιθάκη προσφέρεται για περπάτημα με ένα μυθικό τοπίο. Με τις γραφικές πόλεις όπως το Κιόνι και τις Φρίκες, η Ιθάκη είναι ένα υπέροχο νησί για να εξερευνήσετε. Το νησί είναι ήρεμο και τέλειο για χαλαρωτικές διακοπές. Έχει πολύ καθαρές θάλασσες και είναι ότι καλύτερο για να κολυμπήσετε με αναπνευστήρα, αφού υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη και χρώματα ψαριών για να δείτε. Το νησί έχει προσελκύσει πολλές διασημότητες όπως τον πρίγκιπα της Ουαλίας, την πριγκίπισσα Νταιάνα και την πριγκίπισσα της Ουαλίας, όπου πέρασε μέρος του μήνα του μέλιτός εδώ. Μετά από μια επίσκεψη θα δείτε γιατί ο Οδυσσέας αγωνίστηκε 10 χρόνια να φτάσει πίσω στο σπίτι του, σε αυτό το υπέροχο νησί.

Η Ιθάκη είναι γνωστή ως η πατρίδα του Οδυσσέα. Αν και δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη αρχαιολογική ανακάλυψη για να υποστηρίξει όσα έγραψε ο Όμηρος για την γέννηση του Οδυσσέα στο νησί, γράφει: «δεν υπάρχουν ίχνη, ούτε λιβάδια. Αυτό είναι ένα πετρώδες αυστηρό νησί, αταίριαστο για τα άλογα, αλλά όχι τόσο δυστυχές, παρά το μικρό του μέγεθος». Ο Οδυσσέας μετά από τους τρωικούς πολέμους υπόμεινε δοκιμασίες 10 ετών για να φτάσει πίσω στο σπίτι του στην Ιθάκη και τη σύζυγό του Πηνελόπη. Λόγω αυτού πολλοί θεωρούν ότι η Ιθάκη συμβολίζει το ταξίδι και το πεπρωμένο της ζωής. Σε ένα ποίημα του ο Καβάφης γράφει «Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νά 'ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις».

Παραλίες στην Ιθάκη

Πολλές είναι οι παραλίες που προσφέρονται για κολύμπι. Οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα του νησιού που είναι και τα περισσότερο αναπτυγμένα.

Αλλά και στο νότιο μέρος ο επισκέπτης θα βρει μια-δυο παραλίες όπου αξίζει να σταματήσει και να βουτήξει στα καταγάλανα νερά του Ιονίου.

Μερικές από τις παραλίες του νησιού είναι:

 • τα Δεξιά,
 • ο Αετός
 • ο Πίσω Αετός,
 • το Σαρακήνικο,
 • τα Μνήματα,
 • το Σκίνο,
 • ο ¶η-Γιάννης,
 • οι Αφάλες,
 • τα Κουρβούλια,
 • οι Φρίκες,
 • το Κιόνι
 • το Γιδάκι

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΔΗ

Όπως και στην γειτονική Κεφαλονιά, έτσι και στην Ιθάκη βρίσκουν καταφύγιο οι χελώνες Caretta-caretta και αρκετές φώκιες monachus-monachus. Ο αριθμός τους είναι μικρότερος από αυτόν της Κεφαλονιάς, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως όταν βρίσκεστε σε αμμουδερές παραλίες, γιατί δεν είναι σπάνιο να δείτε ίχνη από μικρά χελωνάκια που κατευθύνονταν προς την θάλασσα.

Αυτό σημαίνει ότι, ίσως κι άλλα αυγά από την χαριτωμένη αλλά απειλούμενη με εξαφάνιση χελώνα Caretta-caretta μπορεί να βρίσκονται θαμμένα μέσα στην άμμο περιμένοντας τον χρόνο επώασής τους. Επίσης, στις βραχώδεις ακτές του νησιού, ξεκουράζονται συχνά φώκιες monachus-monachus πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Μεσόγειο.